T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / MAMAK - Atlıoğlu Ortaokulu

e-Güvenlik Okul Politikası

ATLIOĞLU ORTAOKULU E-GÜVENLİK POLİTİKASI

 

Amaç:

İnternet erişimi ve kişisel cihazlar da dahil olmak üzere bilgi iletişim cihazlarının kullanımı için bu güvenlik politikasının geçerli olmasıdır.

Okulumuzda can güvenliği, internet güvenliği, kişisel güvenlik temaları baz alınarak okul güvenlik politikası belirlendi. Okul güvenlik politikası, 2019-2023 stratejik planımızın gereği olarak değerlendirilip, gerekli tüm e-güvenlik tedbirleri alındı.

Teknolojinin gelişimi ile birlikte her okulun Okul e-Güvenlik Politikasının olması kaçınılmaz olmuştur.

Çocuklarımızın dijital teknolojiler aracılığıyla mevcut olan fırsatları en iyi nasıl kullanacaklarını bilmelerini sağlamak için, bunları nasıl kullanacaklarını bilmeleri ve anlamaları gerekiyor. Bunun mümkün olan en güvenli şekilde ve en güvenli ortamda yapılmasını sağlamak için, öğrencilerimizin evde, okulda veya dışarıda ya da arkadaşlarıyla ya da yalnız olduğu zaman, dikkatini çeken açık ve özlü bir Güvenli İnternet Okul Politikasına sahip bir okuluz.

E-GÜVENLİK (E-SAFETY) POLİTİKAMIZ

Okulumuzda ders anlatımı yapılan her alanda etkileşimli tahta ve güvenli internet erişim ağı vardır. Ders anlatımlarında eba eğitim ve eTwinning portallarından da yararlanılmaktadır. Güvenli internet erişim ağı, ağ güvenlik filtresiyle kullanılmaktadır. 

1-    Okulumuzda öğrencilerin cep telefonu getirmesi yasaktır. eTwinning projesi yapan öğrenciler proje çalışmaları amacıyla gerektiği takdirde okul idaresi ve ilgili öğretmenlerin bilgisi dahilinde cep telefonu kullanmaktadır. Öğretmenler, ders esnasında kapalı konumda tutmakta, gerektiği durumlarda kullanmaktadır.

2-    Okulumuzun internet sitesi, Instagram gibi sosyal ağları bulunmaktadır. Bu ağların üzerinde yayınlanan veriler kontrollü olarak paylaşılmaktadır. 

3-    Etkileşimli tahtalar güvenlik kurulumu ile öğretmenlerin kontrolünde kullanılmaktadır. 

4-    Rehberlik servisi tarafından, 5-6-7 ve 8. sınıflara düzenli olarak, BİT bağımlılığı, BİT‟nin doğru ve güvenli kullanımı, Siber Zorbalık gibi konularda seminerler tertiplenmektedir. 

5-    Okulumuzun  bazı öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen Siber Zorbalık, BİT 'in doğru ve güvenli kullanımı konularında uzaktan ve yüz yüze eğitimler almıştır.

6-    Okulumuzun internet sitesinde e-güvenlik konusunda, güvenliweb.org.tr. sitesi  linki yer almaktadır. Okul paydaşlarımız istedikleri zaman konu ile ilgili bilgi alabilmekteler.

7-    BT Öğretmenimiz  internet etiği ve güvenli internet kullanımı(e-Güvenlik) konularını müfredat entegre ederek, öğrencilere düzenli olarak bilgilendirme yapmaktadır.

8-    Okulumuzda etkileşimli tahtalar, güvenli erişim ağı ve eba eğitim ve eTwinning portallarının kullanımının yoğun olması nedeniyle zümre öğretmenleri tarafından her zümrede BİT‟nin doğru ve güvenli kullanımı, yapılan alıntıların derslere ve ödevlere aktarımı ile ilgili kararlar alınmakta ve öğrenciler bu yönde bilgilendirilmektedir.

9-    Okuldaki internet sağlayıcısı (MEB) her türlü zararlı içeriklere ulaşımı engellemiştir. Zararlı sitelere erişim MEB internet filtreleme ağına takılır.

10-Okul idaresi tarafından görevli kılınanlar haricindeki kişiler tarafından ve öğrenci velilerinin bilmek istedikleri etkinlik ve programlar dışındaki zamanlarda, okul ve okul bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz. Bu yasak bir öğrencinin diğer bir öğrencinin fotoğraf ve videosunu çekmek istemesi durumunda da geçerlidir.

11-Velisi tarafından fotoğraf ve video görüntülerinin çekilip yayınlanmasına izin veren velilerden ''Sosyal Medya İzin Belgesi'' alınarak, sınıf rehber öğretmeni tarafından muhafaza edilmektedir. Velisi tarafından fotoğraf ve video görüntülerinin çekilip yayınlanmasına izin verilmeyen öğrencilerin isimleri okul idaresine verilmiş ve öğretmenler odası panosuna bilgilendirme için asılmıştır. Çekim esnasında öğrencilerin psikolojik baskı yaşamaması için tedbirler alınır.

12-BT ve Okul Formatör Öğretmenleri aracılığıyla tarayıcıların gizlilik ve güvenlik ayarları yapılarak, virüs programları kullanılarak siber zorbalığın önüne geçilmesi için gerekli çalışmalar yapılır.

13-Okulumuzda güvenli internet günü çeşitli etkinliklerle kutlanır.

14-Okulumuzun öğrencilerinin yüzleri eTwinning portalı dahilindeki proje resimlerinde açık bir şekilde gösterilmeyecektir.

15-Okulumuz bilgisayarlarına erişimde personel ve öğrenciye standart verilir ve daha sonra herkes (öğretmen-öğrenci) kendi şifrelerini oluşturmaları istenir.

16-Okulumuz bilgisayarlarında USB kullanımı hususunda BT ve Okul Formatör Öğretmenleri, okul personeline ve öğrencilere gerekli bilgilendirmeleri yapar.

17-Okulumuzda bir Müdür Yardımcısı, BT Öğretmeni, Rehber Öğretmen ve İki Öğretmen'in katılımıyla e-Güvenlik ekibi kurulur.

18-Öğrenciler, okulumuzdaki teknolojik cihazların kullanımı konusunda bilgilendirilir. Belirtilen kurallara uygun davranan sınıflar okul idaresi tarafından ödüllendirilir.

19-Okulumuz Rehber ve BT Öğretmenleri, disiplinler arası yaklaşım ile Siber Zorbalık konusunda öğrencileri bilgilendirir ve gerekli çalışmaları yapar.

20-Öğrencilerin okula cep telefonu getirmeleri yasaktır. Ancak proje çalışmalarında (etwinning, Erasmus), web 2.0 araçlarının kullanımı konusunda gerek duyulması halinde bazı istisnalar uygulanabilir.

21-Gerek okul personeli gerekse öğrencilerimiz teknolojik cihazların kullanımı ve internet ortamında yapılan işlemler sonucunda karşılaşacakları zorluklar (çevrimiçi ödemeler, telif hakları vb.) hakkında bilgilendirilir.

22-Öğretmenler, öğrencilerin boş zamanlarını geçirdikleri teknolojinin farkına varabilmek için internet kullanımı ve e-Güvenlik hakkında öğrenci-veli anketleri uygular. Veli-Öğretmen-Öğrenci iş birliği ile teknolojiyi kontrollü kullanma konusunda farkındalık sağlanır.

23-Okulumuzdaki öğretmenler kendi uzmanlık alanlarında gerektiği durumlarda eğitim düzenleyerek okulumuz paydaşları arasında bilgi alışverişini teşvik eder.

 

OKUL PERSONELİNİN KİLİT SORUMLULUKLARI

1-    Okul sistemlerinin ve verilerin güvenliğinden sorumlu olmak.

2-    Okul Müdürü, e-Güvenlik ekibinin çalışmalarını düzenli olarak gözden geçirir, gerekli durumlarda yönlendirme yapar.

3-    Personele, profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu internet kullanımı ve taşınabilir cihazları korumanın önemi konusunda güncel ve etkili eğitim düzenli olarak çeşitli şekillerde sağlanır.

4-    Okul çalışanların öğrencilerin yaşlarına ve yeteneklerine göre kullanması gereken yararlı çevrimiçi araçları kontrol etmelidir.

5-     Sınıflardaki akıllı tahtaların teneffüslerde açık kalmaması için web programı kullanılmaktadır.

6-    Çalışanların hepsi, çevrimiçi davranışlarının okuldaki rolü ve itibarını etkileyebileceğinin farkına varacaktır. Mesleği veya kurumu  tehlikeli durumuna düşürdüğü veya mesleki yeteneklerine güvenini kaybetmiş bir şeyin bulunduğu düşünülürse, hukuk, disiplin veya hukuki önlemler alınabileceğinin tebliğ edilmesine.

7-    Yeni ve gelişmekte olan teknolojiler kullanıldığında iyi uygulamaları modelleme 

8-    Olumlu öğrenme fırsatlarına vurgu yapmak.

9-    Okul koruma politikalarını ve prosedürlerini takip ederek endişe duyan bireylerin belirlenmesi ve uygun önlem alınması.

10- Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını  (AUP´lar) okumak ve onlara bağlı kalmak.

11- Bu alanda mesleki gelişim için kişisel sorumluluk almak.

 

ÇOCUKLARIN VE GENÇLERİN SORUMLULUKLARI

1-    Okulun Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak ve onlara bağlı kalmak.

2-    E-Güvenlik, BT dersinde müfredata entegre edilerek, öğrenciler bilgilendirilir.

3-    İşler ters giderse, güvenilir bir yetişkinden yardım istemek ve çevrimiçi güvenlik sorunlarıyla karşılaşan diğer kişileri desteklemek. 

4-    Uygunsuz veya yasadışı bir materyal keşfedildiğinde ebeveyne haber verme, yasal yollara başvurma, açtığı internet tarayıcı sayfasını kapatmak yöntemlerinden biri uygulanır.

5-    Kendilerini ve başkalarını çevrimiçi olarak korumak için sorumluluk almak.

6-    Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin getirdiği fırsatlar ve risklerle ilgili olarak kendi bilinci ve öğrenimlerinden sorumlu olmak.

7-    Belli bir teknolojiyi kullanmanın kişisel risklerini değerlendirmek ve bu riskleri sınırlamak için güvenli ve sorumluluk sahibi davranmak.

 

EBEVEYNLERİN SORUMLULUKLARI

1-    Okul Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak, çocuklarını bu politikaya bağlı kalmaya teşvik etmek ve uygun olduğunca kendilerinin de bağlı kalmasını sağlamak. 

2-    Çocuklarıyla çevrimiçi güvenlik konularını tartışmak, okulun çevrimiçi güvenlik yaklaşımlarını desteklemek ve evde uygun güvenli çevrimiçi davranışları pekiştirmek. 

3-    Teknoloji ve sosyal medyanın güvenli ve uygun kullanımını modellemek. 

4-    Davranışlarında, çocuğun çevrimiçi olarak zarar görme tehlikesi altında olduğunu gösteren değişiklikleri belirlemek. 

5-    Okul veya diğer uygun kurumlardan, kendileri veya çocukları çevrimiçi problem veya sorunlarla karşılaşırsa yardım veya destek istemek. 

6-    Okulun çevrimiçi güvenlik politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmak.

7-    Öğrenme platformları ve diğer ağ kaynakları gibi okul sistemlerini güvenli ve uygun bir şekilde kullanmak. 

8-    Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin getirdiği fırsatlar ve risklerle ilgili olarak kendi bilinci ve öğrenimlerinden sorumlu olmak.

 

A. OKUL/WEB SİTESİNİN YÖNETİLMESİ

  • Web sitesinde iletişim bilgileri okul adresi, e-posta ve telefon numarası olacaktır. Personel veya öğrencilerin kişisel bilgileri yayınlanmayacaktır. 
  • Okul Müdürü yayınlanan çevrimiçi içerik için genel yayın sorumluluğunu alacak ve bilgilerin doğru ve uygun olmasını sağlayacaktır. 
  • Web sitesi, erişilebilirlik fikri mülkiyet haklarına saygı, gizlilik politikaları ve telif hakkı da dahil olmak üzere okulun yayın yönergelerine uyacaktır. 
  • Spam maillerden korunmak için e-posta adresleri çevrimiçi olarak dikkatli bir şekilde yayınlanacaktır.
  • Öğrenci çalışmaları öğrencilerin izniyle ya da ebeveynlerinin izniyle yayınlanacaktır. 
  • Okul web sitesinin yönetici hesabı, uygun bir şekilde güçlü şifreyle şifrelenerek korunacaktır. 
  • Okul, çevrimiçi güvenlik dahil olmak üzere, toplumun üyeleri için okul web sitesinde korunma hakkında bilgi gönderecektir. 

 

B. ÇEVRİMİÇİ GÖRÜNTÜ VE VİDEOLAR YAYINLAMA 

  • Okul, çevrimiçi paylaşılan tüm resimlerin ve videoların okul resim kullanımı politikasına uygun şekilde kullanılmasını sağlayacaktır.  
  • Okul , resimlerin ve videoların tümünün, veri güvenliği, Kabul Edilebilir Kullanım Politikaları, Davranış Kuralları, sosyal medya, kişisel cihazların ve cep telefonlarının kullanımı gibi diğer politikalar ve prosedürlere uygun şekilde yer almasını sağlayacaktır.  
  • Görüntü politikasına uygun olarak, öğrencilerin resimlerinin / videolarının elektronik olarak yayınlanmasından önce her zaman ebeveynlerin yazılı izni alınacaktır. 

 

C. ZİYARETÇİ KİŞİSEL CİHAZLAR VE CEP TELEFONLARININ KULLANIMI

  • Ebeveynler ve ziyaretçiler, okulun kabul edilebilir kullanım politikasına uygun olarak cep telefonlarını ve kişisel cihazları kullanmalıdır. 
  • Fotoğraflar veya videolar çekmek için ziyaretçiler ve ebeveynler tarafından cep telefonlarının veya kişisel cihazların kullanılması, okul resim kullanımı politikasına uygun olarak gerçekleştirilmelidir. 
  • Okul, ziyaretçilere kullanım beklentilerini bildirmek için uygun tabela ve bilgileri sağlayacak ve sunacaktır. 
  • Personelin uygun ve güvenli olduğunda sorunlara karşı çıkması beklenir ve her zaman ziyaretçilerin herhangi bir ihlalini idareye bildirecektir.

 

ATLIOĞLU ORTAOKULU E-GÜVENLİK EKİBİ

1

Tugay Volkan Korkmaz

Müdür Yardımcısı

2

Zuhal KOÇ

BT Öğretmeni

3

Ayşe YAVUZ

Rehber Öğretmen

4

Şerife GÜLEZ

Fen Bilimleri Öğretmeni

5

Zeynep ÇAVUŞLU

Matematik Öğretmeni

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.01.2023 - Güncelleme: 18.08.2023 16:50 - Görüntülenme: 156
  Beğen | 1  kişi beğendi